Monday, 19 November 2012

buah buahan tempatan




Saje nk kongsi bersama


ari tu ada baca majalah... dia kate seseorang harus makan lima jenis buah dengan lima warna yang berbeza setiap hari. erm...he3. kadang2 ade sesetengah kite ni  yg obses sgt nk kurus sampai x makan langsung. sebaliknye dia mkn plak makanan ringan yang x memberi khasiat ape pn.. huhu silap tu... pattnye makan. cume kena kurangkan je... selain dari tu, banyak kan makan buah-buahan. macam yg sy baca kat majalah tu.. 
 CONTOHNYA...
 Buah limau bali



  • terdapat kajian yang menyatakan limau bali membuatkan kita lebih kenyang
  • ada juga kajian yang mengatakan kalau pesakit obesiti yang mengambil stengah limau bali sebagai pembuka selera sebanyak 3 kali sehari, dapat mengurangkan berat badan selama 12 minggu



Pisang


  • pisang ni mengandungi serat yang dihadam lambat oleh badan sehingga membuatkan gula darah tetap stabil dan merasa kenyang lebih lama.
Jambu batu


  • buah ni pn, boleh buat kita kenyang lebih lama... lgpn, buah ni senang nk dapt... selain tu, serat nya banyak dan membuatkan kita kenyang lebih lama.

Sunday, 28 October 2012

selamat hari raya

salam... dah lame x wat blog ni.. raya2 haji ni.. perasaannye cam raya aidilfitri... erm maklumlah. name pn memg raya. g mane2 pn tgk bnyak kete@moto lalu lalang g berziarah.. g parit raja pn npk bnyk famili yg pki bj sedondon. he2. aku time ct2 ry ni biase2 je. tp mcm biase la rebus ketupat, wat sambal kacg, n lodeh. ari khamis tu sempat jg g pasar bli sayur. hu2 mmg ramai orng. ramai drpd biasa.. he name pn cuti kan. nk jd cite, balik dr pasar tu, aku nk masak cr sayur x jumpe. nk tak nak kene la g balik pasar. nasib baik kedai tu x tutup lg. mase ari jumaat. x g mane pn. Tapi aku ni bleh plak tengahari buta tu g carefour cume nk beli coklat. bkn pe... excited tgk org wat souvinear coklat. petang tu jg aku wat... he3 jd... so bertambah la rs excited tu... seronok... tp lupe plak nk amok gmb... kalo x, bleh la...tnjuk jap. ari sabtu x wat pape... stay kat umah.sambung wat coklat je. ari ahad dah kena balik jb plak.. tp kt kpg ade ptdgn futsal.. kbtulan plak org yg jual tiket tu call pas tu dia  kate bas 2.30 rosak. kna g awal la jawabnye..bas pn datang... hahaha aku kne duk dpn da... kat seat tambahan. hu2 bleh la drpd x de..akhirnye. sampi la jb...thats all. thank you..

Wednesday, 10 October 2012

ntah ape2 ntah

selama dah beberapa hari ni, mcam2 dah jd. mgu ni ngah sibuk nak konvo. ari ahad ari tu, diaorang semua ajak g amik jubah. tp tu la. x dpt nk saing..kene pergi sendiri la jawabnye.sebelum tu ari sabtunye pg jumpe Dila. amik korset. Sebenarnye sy ni pemakai korset. Premium Beauitiful. mesti semua tahu kan. ari isnin plak kene g UTM coz nk amik jubah. Nak jd kn cite... sy pny dokumen utk konvo bleh tertinggal kat kaunter jubah. tu pn sy sedar ari selasa malam. YaAllah... hanya Tuhan je yg tau rase berdebar2 dalam ati. tp Alhamdulillah sume dah setel. semoga ini jadi pengajaran buat saya...

Friday, 28 September 2012

BAJET 2013

 TERIMA KASIH PM kerana adil kepada setiap generasi. tahniah kepada semua..

Thursday, 20 September 2012

hai

hai semua... salam zulkaedah. pejam celik dah nk akhir bulan 9 kita ea.. selama beberapa bulan ini, sebenarnya sy ada wat bisnes jual brooch. he3. sj menyambil2. bnd tu pn cuma suka2. terima kasih pada kak siti kerana sudi bantu saya. walaupun kita x berjumpa erm sekadar jumpa alam maya je. hope satu hari nnt kita jumpa. alhamdulillah. terima kasih kak

Sunday, 16 September 2012

post!!

salam semua,
wah ari ni 16 sept HARI MALAYSIA. selamat Hari Malaysia sy ucapkan kepada viewers.. sy tau ari ni mesti semua amik kesemptan utk bercuti. ea la.. kn hujung minggu. mcm sy plak ari ni, kt kpg ada wat majlis aqiqh anak sedara. sape yg jawa, mesti korang semua tau 'pasaran' kn? alhamdulillah semua berjalan ngn lancar. biasala. kalo dah kt kpg mesti la ade aktiviti rewang. tu yg penat skit. sambil2 rewang td terpikir plak sal petua. org kate petua org lama tu bgs. tp kalo tgk zaman sekarang org mcm x amalkan petua orng la. ape plak pndapt viewers ea..

Friday, 14 September 2012

hari ini.

ape nk wat ek.
*ari ni ngaja jawi.
*sediakan jamuan untuk penilai sdka.
*balik kpg.
erm kepada sesiapa yang view post saya. ape agenda ari ni...? bleh kongsi?

14sept2012

salam semua.
saya Siti Norhana. saya bru nk berjinak2 ngan blog ni. banyak bnd lg yang say nk kena tau..  erm utk hari ni, saya x mengaja. tp petang ada program sambutan hari raya n majlis perpisahan guru ke sekolah baru. sy plak kena bertugas bahagian v.i.p. mmg penat. ea la kna serve kat org. kebetulan sy kna jd ketua bhagian tu. memg masak la jawabnye. ati mmg risau kalo apa yg kite wat x sempurna. tp alhamdulillah. semua berjalan dengan lancar. he3. penat tp berbaloi2. esk nk balik kpg....  Yeah! i like